Понеділок, 23 грудня 2019 12:12

Дослідження характерологічних тенденцій за методикою Т.Лірі

Дослідження характерологічних тенденцій за методикою Т.Лірі

Методика створена Т.Лірі, РЛефоржем, Р.Сазеком в 1954 р, і призначена для дослідження уявлень суб'єкта про себе та ідеальне «я» а також для вивчення взаємостосунків в малих групах. За допомогою цієї методики виявляється переважаючий тип відносин до людей в самооцінці і взаємооцінці.



При дослідженні міжособистісних відносин найчастіше виділяються два фактори: домінування - підкорення та дружелюбність -агресивність. Саме ці фактори визначають загальне враження про людину в процесах міжособистісного сприйняття. Вони названі М.Аргайлом у числі головних компонентів при аналізі стилю міжособистісної поведінки і за змістом можуть бути співвіднесені з двома з трьох головних осей семантичного диференціала: оцінка і сила. В багаторічному дослідженні, що проводиться американськими психологами що керівництвом Б.Бейлза, поведінка члена групи оцінюється за двома змінними, аналіз яких здійснюється в тривимірному просторі, утвореному трьома осями: домінування - підкорення, дружелюбність - недружелюбність, емоційність - аналітичність.

Для уявлення основних соціальних орієнтацій Т.Лірі розробив умовну схему у вигляді кола, розділеного на сектори. В цьому колі по горизонтальній і вертикальній осях позначено чотири орієнтації: домінування - підкорення, дружелюбність - ворожість. У свою чергу ці сектори розділено на вісім. Для ще більш точного опису коло поділяють на 16 секторів, але частіше використовуються октанти, певний чином орієнтовані відносно двох головних осей.

Схема Т.Лірі заснована на припущенні, що чим ближче результати обстежуваного до центру кола, тим сильніше взаємозв'язок цих двох змінних. Сума балів кожної орієнтації переводиться в індекс, де домінують вертикальна (домінування - підкорення) і горизонтальна (дружелюбність - ворожість) осі. Відстань отриманих показників від центру кола указує на адаптивність або екстремальність інтерперсональної поведінки.

Опитувальник містить 128 тверджень, з яких в кожному з 8 типів відносин утворюються 16 пунктів, впорядкованих по висхідній інтенсивності.

Т.Лірі пропонував використовувати методику для оцінки поведінки людей, тобто поведінки в оцінці оточуючих (зі сторони), для самооцінки, оцінки близьких людей, для опису ідеального «я». Відповідно до цих рівнів діагностики змінюється інструкція для відповіді.

Максимальна оцінка рівня - 16 балів, але вона розділена на чотири ступені вираженості відношення:

0-4 бали - низький;

5-8 балів - помірний (адаптивна поведінка);

9-12 балів - високий (екстремальна поведінка);

13-16 балів - екстремальний (до |патології).

Різні напрями діагностики дозволяють визначити тип особистості, а також зіставляти дані за окремими аспектами, наприклад, соціальне «я», реальне «я», «мої партнери» і т.д.

Методика може бути подана респонденту або списком (за абекою або у випадковому порядку), або на окремих картках. Йому пропонується вказати ті твердження, які відповідають його уявленню про себе, відносяться до іншої людини або його ідеалу.

В результаті робиться підрахунок балів по кожній октанті за допомогою спеціального ключа до опитувальника. Отримані бали переносяться на дискограму, при цьому відстань від центра кола відповідає числу балів за цією октантою (від 0 до 16). Кінці векторів з'єднуються і утворюють особистісний профіль.



За спеціальними формулами визначаються показники двох основних факторів: домінування і дружелюбності.

Домінування = (1-V) + 0,7 х (VIII + n - IV-VI).

Дружелюбність (VII-Ш) + 0,7 х (VIII-II-IV+VI).

Якісний аналіз отриманих даних проводиться шляхом порівняння Диско грам, що демонструють відмінність між уявленнями різних людей.

Методичний прийом дозволяє вивчати проблему психологічної сумісності і часто використовується в практиці сімейної консультації, групової психотерапії і соціально-психологічного тренінгу.


Типи відношення до оточуючих

I. Авторитарний:

13-16 - диктаторський, владний, деспотичний характер, тил силь­ної особи, яка лідирує в усіх видах групової діяльності. Всіх наставляє повчає, в усьому прагне покладатися на свою думку, не вміє прийма­ти поради інших. Оточуючі відзначають цю владність, але визнають її.

9-12 - домінантний, енергійний, компетентний, авторитетний лідер успішний в справах, любить давати поради, вимагає до себе пошани

0-8 - упевнена в собі людина, але не обов'язково лідер, наполеглива і настирна.

II. Егоїстичний:

13-16 - прагне бути над усіма, але одночасно в стороні від усіх; самозакоханий, обачливий, незалежний, себелюбний. Труднощі перекладає на оточуючих, але сам відноситься до них дещо відчужено, хвалькуватий, самовдоволений, зарозумілий.

0-12 - егоїстичні риси, орієнтація на себе, схильність до суперйництва.

III.Агресивний:

13-16 - жорсткий і ворожий по відношенню до оточуючих, різкий, жорсткий, агресивність може доходити до асоціальної поведінки.

9-12 - вимогливий, прямолінійний, відвертий, строгий і різкий в оцінці інших, непримиренний, схильний у всьому звинувачувати оточуючих, глузливий, іронічний, дратівливий.

0-8 - упертий, наполегливий, настирний та енергійний.

IV. Підозрілий:

13-16 - відчужений по відношенню до ворожого і злобного світу, підозрілий, образливий, схильний до сумніву в усьому, злопам'ятний, постійно скаржиться на всіх (шизоїдний тип характеру),

9-12 - критичний, зазнає труднощі в інтерперсональних контактах через підозрілість і страх поганого відношення, замкнутий, скептичний, розчарований в людях, закритий, свій негативізм виявляє у вербальній агресії.

0-8 - критичний по відношенню до всіх соціальних явищ і ото­чуючих людей.

V. Підпорядкований:

13-16 - покірний, схильний до самоприниження, слабовільний, схильний поступатися всім і в усьому, завжди ставить себе на остан­нє місце і засуджує себе, приписує собі вину, пасивний, прагне знай­ти опору в кому-небудь більш сильному.

9-12 - соромливий, покірливий, легко збентежується, схильний підкорятися більш сильному без урахування ситуації.

0-8 - скромний, боязкий, поступливий, емоційно стриманий, здат­ний підкорятися, не має власної думки, слухняно і чесно виконує свої обов'язки.

VI. Залежний:

13-і6 - різко невпевнений в собі, має нав'язливі страхи, побою­вання, турбується з будь-якого приводу, тому залежить від інших, від чужої думки.

9-12 - слухняний, боязливий, безпорадний, не уміє проявити опір, щиро вважає, що інші завжди мають рацію,

0-8 - конформний, м'який, чекає допомоги і порад, довірливий, схильний до захоплення оточуючими, ввічливий.

VII. Доброзичливий:

9-12- доброзичливий і люб'язний з усіма, орієнтований на прийняття і соціальне схвалення, прагне задовольнити вимоги всіх «бути добрим» для всіх без урахування ситуації, має розвинуті механізми витіснення і придушення, емоційно лабільний (істероїдний тип характеру).

0-8 - схильний до співпраці, кооперації, гнучкий і компромісний при вирішенні проблем і в конфліктних ситуаціях, прагне бути у згоді з думкою оточуючих, свідомо конформний, слідує умовностям, правилам І принципам «доброго тону» у відносинах з людьми, ініціативний ентузіаст в досягненні мети групи, прагне допомагати, відчувати себе в центрі уваги, заслужити визнання і любов, товариський, виявляє теплоту і дружелюбність у відносинах.

VIII. Альтруїстський:

9-16 - гіпервідповідальний, завжди приносить в жертву свої інтереси, прагне допомогти і співчувати всім, нав'язливий в своїй допомозі і дуже активний по відношенню до оточуючих, неадекватно приймає на себе відповідальність за інших (може бути тільки зовнішня «маска», що приховує особистість протилежного типу).

0-8 - відповідальний по відношенню до людей, делікатний, м'який, добрий, емоційне відношення до людей виявляє в співчутті, симпатії, турботі, ласці, уміє підбадьорити і заспокоїти оточуючих, безкорисливий і чуйний.

Реєстраційний бланк


1


2


3


4


5


6


7


8


9


10


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20


21


22


23


24


25


26


27


28


29


30


31


32


33


34


35


36


37


38


39


40


41


42


43


44


45


46


47


48


49


50


51


52


53


54


55


56


57


58


59


60


61


62


63


64


65


66


67


68


69


70


71


72


73


74


75


76


77


78


79


80


81


82


83


84


85


86


87


88


89


90


91


92


93


94


95


96


97


98


99


100


101


102


103


104


105


106


107


108


109


100


111


112


113


114


115


116


117


118


119


120


121


122


123


124


125


126


127


128


Номери тенденцій розшифровуються таким чином.

Перша тенденція (І) - домінантність - владність - деспотичність Відображає лідерські дані, прагнення до домінування, до незалежності, здатність брати на себе відповідальність.

Друга тенденція (ІІ) - впевненість у собі - самовпевненість самозакоханість, Відображає впевненість у собі, незалежність і діловитість, у крайньому прояві - егоїстичність і черствість.

Третя тенденція (III) - вимогливість - непримиренність - жорсткість. Дозволяє оцінити такі якості, як дратівливість, критичність нетерпимість до помилок партнера. Крайній прояв цієї тенденції можливий у насмішкуватості та у в'їдливості.

Четверта тенденція (IV) - скептицизм - упертість - негативізм. Характеризує недовіру, підозру, ревнивість, образу чи злопам'ятність.

П'ята тенденція (V) - поступливість - лагідність - пасивне підкорення. Дозволяє оцінити критичність до себе, скромність, несміливість, сором'язливість.

Шоста тенденція (VI) - довірливість - слухняність - залежність. Оцінює такі якості, як повага до інших, вдячність, прагнення приносити радість партнерові.

Сьома тенденція (VII) - добросердечність - несамостійність - надмірний конформізм. Характеризує здатність до взаємодопомоги, до спілкування, доброзичливість, уважність

Восьма тенденція (VIII) - готовність прийти на допомогу - безкорисливість - жертовність. Відображає делікатність, ніжність, прагнення піклуватися про близьких, а також терпимість до недоліків і вміння пробачати.

Ключ


Номери тенденцій


Номери переліку рис


І


3, 10, 11,19, 20, 22, 24, ЗО, 33, 40, 50, 64, 83, 86, 105, 113.


ІІ


2, 12, 16, 28, 32, 47, 56, 69, 72, 74, 78, 79, 93, 104, 118, 123.


III


5, 15, 17, 37, 52, 53, 54, 63, 66, 99, 106, 108, 115, 116, 120, 128.


IV


4, 6, 34. 35, 38, 51, 57, 59, 60, 62, 88, 89, 90, 114, 119, 122.


V


18, 27, 41, 44, 45, 48, 61, 65, 77, 96, 100, 101, 112, 117, 125, 127.


VI


9, 7, 8, 14, 25, 31, 39, 58, 75, 82, 85, 87, 95, ПО, 111, 121.


VII


1, 36, 43, 55, 68, 71, 73, 76, 81, 84, 94, 97, 102, 107, 109, 124.


VIII


13, 21, 23, 26, 29, 42, 46, 49, 67, 70, 80, 91, 92, 98, 103, 126.


Перелік рис.

  1. Здатний до співробітництва, до взаємодопомоги.
  2. Упевнений у собі.
  3. Має повагу інших.
  4. Не терпить, щоб ним керували.
  5. Відвертий, щирий.
  6. Скаржник.
  7. Часто користується допомогою інших.
  8. Шукає схвалення.
  9. Довірливий і намагається радувати інших.
  10. Любить відповідальність.
  11. Справляє враження значущості.
  12. Має почуття гідності.
  13. Підбадьорюючий,
  14. Вдячний.
  15. Злий, жорстокий.
  16. Хвалькуватий,
  17. Корисливий.
  18. Здатен визнати свою неправоту.
  19. Деспотичний.
  20. Вміє наполягати на своєму.
  21. Великодушний, поблажливий до недоліків.
  22. Начальницько-владний.
  23. Намагається опікувати.
  24. Здатен викликати захоплення.
  25. Надає можливість іншим приймати рішення.
  26. Усе пробачає.
  27. Лагідний.
  28. Може виявити байдужість.
  29. Безкорисливий.
  30. Любить давати поради.
  31. Залежний, несамостійний.
  32. Самовпевнений, наполегливий.
  33. Очікує захоплення собою від кожного.
  34. Часто сумує.
  35. На нього важко справити враження.
  36. Товариський, поступливий.
  37. Відвертий, прямий.
  38. Озлоблений.
  39. Любить підкорятися.
  40. Розпоряджається Іншими.
  41. Критичний до себе.
  42. Щедрий.
  43. Завжди люб'язний у спілкуванні.
  44. Поступливий.
  45. Сором'язливий.
  46. Любить турбуватися про інших.
  47. Думає тільки про себе.
  48. Зговірливий.
  49. Відгукується, коли просять допомоги.
  50. Вміє розпоряджатися, наказувати.
  51. Часто розчаровується.
  52. Невблаганний, але неупереджений.
  53. Часто сердиться.
  54. Критичний до інших.
  55. Завжди дружелюбний.
  56. Сноб (судить людей за рангом і достатком, а не за особистими якостями).
  57. Іноді недовірливий.
  58. Дуже шанує авторитети.
  59. Ревнивий.
  60. Любить «поплакатися».
  61. Несміливий.
  62. Образливий, педантичний,
  63. Часто недружелюбний.
  64. Владний.
  65. Безініціативний.
  66. Здатний бути суворим.
  67. Делікатний.
  68. Усім симпатизує,
  69. Тямущий, практичний.
  70. Сповнений надмірного співчуття.
  71. Уважний і ласкавий.
  72. Хитрий, обачливий.
  73. Цінує думку оточуючих.
  74. Гордовитий і самовдоволений.
  75. Надмірно довірливий.
  76. Готовий довіритися кожному.
  77. Легко соромиться,
  78. Незалежний.
  79. Егоїстичний.
  80. Ніжний, м'якосердий.
  81. Легко піддається впливу інших.
  82. Поважний.
  83. Справляє враження на оточуючих.
  84. Добросердечний.
  85. Охоче приймає поради.
  86. Має талант керівника.
  87. Легко попадає в халепу.
  88. Довго пам'ятає образи.
  89. Легко піддається впливу друзів.
  90. Сповнений духу суперечності.
  91. Псує людей надмірною добротою.
  92. Занадто поблажливий до оточуючих.
  93. Пихатий.
  94. Прагне завоювати прихильність кожного.
  95. Легко захоплюється, схильний до наслідування.
  96. Охоче підкоряється.
  97. З усіма погоджується.
  98. Піклується про інших на збиток собі.
  99. Дратівливий.
  100. Сором'язливий.
  101. Надмірно готовий підкорятися.
  102. Дружелюбний, доброзичливий.
  103. Добрий, вселяє впевненість.
  104. Холодний, бездушний.
  105. Прагне до успіху.
  106. Нетерплячий до помилок інших.
  107. Прихильний до всіх без винятку.
  108. Суворий, проте справедливий.
  109. Усіх любить.
  110. Любить, щоб про нього піклувалися.
  111. Майже ніколи і нікому не заперечує.
  112. М'якотілий.
  113. Інші думають про нього доброзичливо.
  114. Впертий.
  115. Стійкий та крутий, де треба.
  116. Може бути щирим.
  117. Скромний.
  118. Здатний сам потурбуватися про себе.
  119. Скептик,
  120. В'їдливий, насмішкуватий.
  121. Нав'язливий.
  122. Злопам'ятний.
  123. Любить змагатися.
  124. Намагається ужитися з іншими.
  125. Невпевнений у собі.
  126. Намагається розрадити кожного.
  127. Займається самобичуванням.
  128. Нечутливий, байдужий.
  1. Виявлення стилю саморегуляції діяльності

    Вам потрібно охарактеризувати себе. Для цього пропонуємо вам нижченаведені судження. Якщо ви вважаєте, що запропоноване судження характерне для вас, відповідайте «так». Якщо не характерно або ви маєте сумнів, відповідайте «ні».
  1. Оточуючі вважають вас упевненою у собі людиною.
  2. Перед початком роботи ви звикли аналізувати умови, в яких мусите бути працювати.
  3. При виконанні будь-якої роботи ви звикли оцінювати не тільки її кінцевий результат, але й ті результати, що виходять у процесі роботи.
  4. Ви схильні відмовитися від задуманого, якщо іншим здається що розпочали не так.
  5. Навіть при виконанні відповідальної роботи вам не потрібний контроль ззовні.
  6. Ви з однаковим старанням виконуєте як цікаву, так і нецікаву для вас роботу.
  7. Для успішного виконання відповідальної роботи необхідно, щоб вас контролювали.
  8. Звичайно ваш робочий день проходить безсистемно.
  9. При можливості вибору ви волієте робити роботу менш відповідальну, але і менш цікаву.
  10. Після того як завершено якусь роботу, ви звикли обов'язково перевіряти, чи правильно вона виконана.
  11. Ви обов'язково повертаєтеся до розпочатої справи, навіть якщо вас ніхто не контролює.
  12. Сумнівб успіху часто змушує вас відмовитися від наміченої справи.
  13. Вам часто не вистачає завзятості для досягнення поставленої мети.
  14. Ваші плани ніколи не розходяться з вашими діями.
  15. Як правило, будь-які рішення ви приймаєте радячись з ким-небудь.
  16. Вам часто буває важко змусити себе зосередитися на якій-не-будь задачі або роботі.
  17. Коли ви поглинені якою-не будь роботою, вам важко буває переключитися на виконання іншої роботи.
  18. Ви схильні відмовитися від роботи, коли вона не клеїться.


Ключ.

так - 1, 5, 11, 14;

ні - 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 12, 13, 15, 16, 17, 18.

Відповіді, подані в ключі, характерні для людей з автономним стилем діяльності. Якщо відповідь обстежуваного збіглася з ключем на твердження, йому присуджується один бал, якщо не збіглася - нуль балів.

Обстежуваних, які набрали 11 балів і вище, можна віднести до групи «автономних», а тих, хто набрав 7 балів і нижче, до групи «залежних». Відносно осіб, які набрали 8, 9, 10 балів, визначеного висновку зробити не можна.

«Автономні» - особи, які виявляють у діяльності такі якості, як розвинений самоконтроль, упевненість у собі, схильність до самостійного виконання будь-якої роботи.

«Залежні» - особи, які не виявляють або мало виявляють комплекс цих якостей, спираються при здійсненні діяльності головним чином на поради, підказки, вказівки з боку керівника.