Що таке толерантність?

Уперекладі з латинської«tolerance»означає «терпіння».

Це слово в медициніпозначаєздатністьорганізмупереноситивплив тих чиіншихчинників. У суспільствітолерантністьозначаєтерпимість до інших думок, поглядів, традицій.

Життя суспільства, як і життя окремої людини, ґрунтується на впливі ідей, поглядів, теорій. За часиісторіїлюдстваїхпромайнулочимало. Вони оволодівалирозумом людей на більшийчименшийтермін. Деякі з них закликали до барикад, призводили до війн, ставали підставою для створення «образу ворога» з іншого народу.

Але з розвиткомсуспільства до людей прийшлорозуміння, що Земля не є надтовеликою, вона – наш спільнийдім, всі люди в якому – сусіди. А для того, щоблюдствоуспішнорозвивалося, треба знаходитиспільнумову. У безмежномуморірізноманітних культур, релігій, думок, ідей, що належать людям різнихкраїн на планеті, на допомогумає прийти «рятувальне коло» толерантності. Ще у ХVIII ст. французькийфілософ-просвітитель Франсуа-Марі Вольтер сказав свою знамениту фразу: «Ваша думка для мене глибоко ворожа, але за Ваше право висловитиїї я готовийвіддатисвоєжиття».

Толерантність – це повага, сприйняття та розуміння багатого різноманіття культур нашого світу, форм самовираження та самовиявлення людської особистості. Формуваннютолерантностісприяютьзнання, відкритість, спілкування та свобода думки, совісті й переконань. Такожтолерантність – цеєдність у різноманітті, те, що переходу відвійни до культури миру. Для громадянце, передусім, активна позиція, щоформуєтьсянаосновівизнанняуніверсальних прав та основних свобод людини.

Сьогоднітолерантність – яскравийпоказникступенюдемократичностікожноїдержави й одна з умов їїрозвитку. Політичнатолерантність є основою для пліднихміжнароднихвідносин.

Для того, щобдосягтиуспіху у власномужитті, не витрачати сил на конфлікти, «побутовівійни», кожному доцільносформувати у собітолерантність як рису характеру. Для цьогонеобхідно:

  • бути готовими до того, щовсі люди різні – не кращі й гірші, а просто різні;
  • навчитисясприймати людей такими, якими вони є, не намагаючисьзмінити в них те, що нам не подобається;
  • цінувати в кожнійлюдиніособистість і поважатиїї думки, почуття, переконаннянезалежновід того, чизбігаються вони з нашими;
  • зберігати «власнеобличчя», знайти себе і за будь-якихобставинзалишатися собою.

Понад 12 років 16 листопада світсвяткуєМіжнародний день толерантності. Цей День бувпроголошенийДекларацієюпринципівтолерантності, затвердженою  у 1995 році на 28 Генеральнійконференції ЮНЕСКО. У статті 6 Деклараціїзазначено: «з метою мобілізаціїгромадськості, зверненняуваги на небезпеки, приховані у нетерпимості, зміцненняприхильності і активізаціїдій на підтримкупоширенняідейтолерантності і виховання у їїдусі ми урочистопроголошуємо 16 листопада міжнародним днем, присвяченимтолерантності, щовідзначаєтьсящорічно». Цього дня за традицією у різнихкраїнахсвітупроводятьсяакції, спрямованіпротиекстремізму, різноманітних форм дискримінації та проявівнетерпимості.