Рекомендована виховна година з профілактики жорстокості та насильства в студентському середовищі: «Я захищу свої права»

  «Я захищу свої права»

 

Мета: розширити знання учнів про їхні особисті права, ознайомити з термінологією насильства, сформувати уявлення про різноманітність проявів насильства, формувати навички безпечної поведінки, орієнтувати учнів на повагу до думки іншої людини, права приймати своє рішення.

 

Обладнання: маркери, папірці з половинками прислів’їв, папірці  у вигляді фігурок людей.

Час: 45 хв.

 

Хід заняття

  1. Дискусія «Стереотипи про насильство в прислів’ях»
  • Пропонується зачитати прислів’я та висловити свою думку стосовно того, про що говориться в прислів’ї.

 

Дівчина не бита як коса не чесана.

Бий жінку обухом: припади та послухай, як дише та мороче, значить, іще хоче.

Хто на дітей різок жаліє, той їм петлю готує.

Дитину люби, як душу, а кусай, як грушу.

Як сина батько не б’є малим, то син батька буде бити старим.

Син виріс до вуха бережись обуха.

Діти пустують від материного серця, а розумнішають від батьківського дубця.

 

  • Питання для дискусії:
  • Які відносини формують такі прислів’я у суспільстві?
  • Чому це небезпечно для людини, суспільства?
  • Чому такі відносини сьогодні є неприйнятними?

 

Такі прислів’я формують схвальне ставлення до фізичного насильства та до насильства в цілому, також вони формують стереотипи в суспільстві, що дітей потрібно виховувати із застосуванням фізичної сили і т.д. Насправді, в сучасному суспільстві стосунки, що містять елементи насильства, неприйнятні, оскільки вони порушують права людини стає небезпечними для повноцінного розвитку людини.

 

 

  1. Мозковий штурм «Що таке насильство?»

Відповіді фіксуються на дошці, після чого аналізуємо їх та підводимо до визначення насильства.

Насильство можна визначити, як дію або бездіяльність однієї людини на іншу, що завдає шкоди здоров’ю як фізичному, так і психологічному, принижує почуття честі та гідності.

Насильство можна визначити, як фізичну, психологічну, сексуальну або іншу дію чи комбінацію цих дій однієї особи на іншу, що порушує гарантоване Конституцією України право громадянина на особисту недоторканість.

Насильство в сімї – будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім’ї стосовно іншого члена сім’ї, якщо дії порушують конституційні права і свободи члена сім’ї як людини та громадянина і завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров’ю.

Реальна загроза вчинення насильства в сімї – погроза вчинення одним членом сім’ї стосовно іншого члена сім’ї

умисних дій, якщо є реальна підстава очікувати її виконання.

 

  1. Робота в групах «прояви насильства»

      В основному виділяють 4 види насильства: фізичне, психологічне, сексуальне, економічне.

Кожна група отримує чистий аркуш паперу, на якому зверху написано визначення одного виду насильства. Учням пропонується написати прояви цього виду насильства. У кінці кожна група представляє результати своєї роботи.

 

Фізичне насильство в сімї – умисне завдання одним членом сім’ї  іншому члену сім’ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров’я, заподіяння шкоди його честі і гідності.

Сексуальне насильство в сімї – протиправне посягання одного члена сім’ї на статеву недоторканість іншого члена сім’ї, а також дії сексуального характеру стосовно неповнолітнього члена сім’ї.

Психологічне насильство в сімї – насильство, пов’язане з дією одного члена сім’ї на психіку іншого члена сім’ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисне спричинюється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та може завдаватися або завдається шкода психічному здоров’ю.

Економічне насильство в сімї – умисне позбавлення одним членом сім’ї іншого члена сім’ї житла, їжі, одягу чи іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров’я.

Місце, де може відбуватися насильство?

(Вдома, у сім’ї, на вулиці, на роботі, у навчальному закладі та ін.)

Хто потерпає від насильства?

Жінка, чоловік, дружина/чоловік, молодь, неповнолітні, діти, батьки, родичі, немічні/інваліди, усиновителі, усиновлені, сестра, брат та ін.

 

Потерпіти від насильства може будь-яка людина!

 

Гра «Як би ви почувалися, коли б…» (10 хвилин)

Мета: навчити думати про наслідки знущання, нехтування та інші види неприхильного ставлення; розпізнавати свої та чужі почуття і налагодити зв'язок між ними.

Матеріали:сигнальні картки (по 10 на кожного учня); маркери; допоміжні канцелярські приладдя (олівці, маркери, липка стрічка).

     Поставте ваш стіл і парти ваших учнів у коло. Роздайте кожному учневі 10 сигнальних карток і маркер. Протягом першої частини вправи учні записуватимуть на картках

слово, відповідне їхньому станові в запропонованих обставинах: як би вони почувалися, коли б … (для кожної з описаних ситуацій). Спонукайте групу щоразу використовувати інше слово, якщо це можливо. Прочитавши опис ситуації, попросіть учнів: 1) підняти

власну картку почуттів  і подивитися на картки інших учнів у колі; 2) зазначте, що в різних учнів одна й та сама подія може викликати безліч почуттів, причому всі вони обґрунтовані, бо кожен сприймає ситуацію по-своєму.

Сигнальні картки

Як би ти почувався, коли б…

  • Хтось кепкував із твоєї зовнішності?
  • Ти виграв головний приз змагання?
  • Тебе останнього запросили до спортивної команди?
  • Схвалили якусь твою діяльність?
  • Хтось образливо тебе назвав?
  • Хтось допоміг тобі розв’язати проблему?
  • Ніхто не хотів із тобою спілкуватися?
  • Хтось прийняв тебе в свою компанію?
  • Ти не мав що їсти і був змушений жебракувати?
  • Хтось узяв тебе за руку чи обійняв, коли ти був наляканий або почувався самотнім?

 

  1. Правила безпеки

Працюємо у двох підгрупах:

1 група працює над «правилами безпеки на вулиці» (коли насильство може відбутися з боку незнайомої людини) + свої правила безпеки, яких немає в заготовленому списку.

2 група працює над «правилами безпеки вдома» (з боку рідних, близьких, коли насильство повторюється) + свої правила безпеки, яких немає в заготовленому списку.

 

  1. Куди звернутися, якщо насильство відбулося або може відбутися?

     Методом мозкового штурмуаудиторія продумує установи, служби, що можуть допомогти у випадках насильства, і кожен учень записує собі їх в таблицю.

Назва установи

Чим може допомогти

Контактні дані
(тел.., адреса)

 

 

 

 

  1. Підсумки заняття

Закінчити фразу «До цього заняття я ніколи не чув про…».