Адаптація студентів нового набору до навчально-виховного процесу в технікумі

Розгляд і вивчення проблеми психологічної адаптації студента-першокурсника до умов навчання у ІПТ КІ Сум ДУ передбачає насамперед конкретизацію самого поняття адаптації. Розуміння і тлумачення явища адаптації до ситуації навчання у технікумі може бути різним.

 Поняття взаємодії найбільше точно відбиває особливості процесу соціально психологічної адаптації.

На студентський вік припадає процес активного формування соціальної зрілості, яка полягає у здатності кожної молодої людини опанувати сукупність соціальних ролей. Цей період збігається з періодом юності і відрізняється складністю становлення особистісних рис. Розвиваються такі якості особистості як цілеспрямованість, рішучість, наполегливість, самостійність, ініціативність, уміння володіти собою. Підвищується інтерес до моральних проблем – сенс буття, життєві цілі, спосіб життя, любов, вірність тощо. Однак, у 17-19 років, коли відбуваються пошуки власного духовного простору, коли загострюється потреба смисложиттєвого самовизначення, взаємодія з „іншим”, „новим” може породжувати конфлікти, протистояння, викликати неадекватні реакції та оцінки.

Маємо   констатувати,   що   адаптація   студентів-першокурсників   в умовах нового середовища, в умовах нової системи освіти у технікумі  не завжди проходить успішно.

Процес адаптації першокурсників в умовах технікумі дозволяє виділити наступні головні труднощі:

–  переживання, пов’язані з перехідним періодом: від шкільного до дорослого життя;

–  невизначеність мотивації вибору професії;

–  недостатня  психологічна підготовка до самостійного   життя, необхідності приймати рішення, брати на себе відповідальність за власні дії і вчинки;

–  невміння  здійснювати психологічну саморегуляцію  поведінки  і діяльності, що підсилюється відсутністю звичного повсякденного контролю педагогів та батьків;

–  нові умови діяльності студента у технікумі  – це якісно інша система співвідношення відповідальності і залежності, де на перший план виступає необхідність самостійної регуляції своєї поведінки;

–  пошук оптимального режиму праці і відпочинку в нових умовах;

–  налагодження побуту і самообслуговування, особливо в  умовах проживання у гуртожитку.

–  відсутність навичок самостійної роботи та ін.

Усі ці труднощі різні за своїм походженням. Одні з них об’єктивно неминучі, інші носять суб’єктивний характер і пов’язані зі слабкою підготовкою.

Знання індивідуальних особливостей студента, на основі яких будується система включення його в нові види діяльності і нове коло спілкування, дає можливість уникнути дезадаптаційного синдрому, зробити процес адаптації психологічно комфортним.

Багатовимірну систему зовнішньої і внутрішньої адаптації ми можемо визначити як “соціально-психологічна адаптація”, складовими якої є:

  • професійна адаптація: профорієнтаційна адаптація; адаптація до

навчального процесу (дидактична адаптація);

  • соціальна  адаптація: пристосування індивіда до  групи,  всього

студентського колективу; прийняття нормативно-правових вимог перебування у технікумі; осмислене прийняття норм моралі та культури; адаптація до умов проживання у гуртожитку;

  • біологічна адаптація: адаптація організму до нових умов (кліматичних, побутових, санітарних), режиму праці, сну,фізичних та нервових навантажень; режиму і якості харчування;
  • психологічна адаптація: стан психологічного задоволення

(незадоволення), комфорту (дискомфорту), відчуття внутрішньої і зовнішньої гармонії (дисгармонії) від успішності (неуспішності), професійної, соціальної та біологічної адаптацій, вміння здійснювати психологічну саморегуляцію поведінки і діяльності.

На процес адаптації впливають відповідні фактори, які є сукупністю умов чи обставин, що і визначають рівень, темпи, а також  стійкість і результат адаптації. Знання і аналіз цих факторів є неодмінною умовою і передумовою керування адаптаційними процесами.

Нами визначені як внутрішні, так і зовнішні  фактори соціальнопсихологічної адаптації студентів до умов у технікумі:

Фактори професійної адаптації:

– ставлення студентів до  обраної професії і  бажання працювати в певній галузі знань; прагнення поглибити знання про особливості професії, стати фахівцем в обраній спеціальності;

– рівень підготовки абітурієнта до навчання у вищому навчальному закладі: відповідність обсягу і рівня знань, умінь і навичок абітурієнта    вимогам  освітнього  процесу;  потреба  абітурієнта  в навчальній діяльності;

– усвідомлення необхідності засвоєння визначеного обсягу знань для отримання професійної освіти;

– стійкий інтерес до предметів спеціального і загального циклу;

– набуття навичок самостійності в навчальній і науковій праці;

– потреба самоосвіти;

– уміння застосовувати знання на практиці;

– структура та організація навчального процесу;

– професійна та педагогічна компетентність викладачів навчального закладу;

– наявність інституту кураторства;

– педагогічний і психологічний моніторинг ходу навчальновиховного процесу;

– індивідуальний  підхід до студента, незалежно  від  показників успішності;

– задоволеність міжособистісними відносинами у студентській групі та ін.

Фактори соціальної адаптації:

–  рівень розвитку духовності індивіда;

–  рівень соціальної і моральної зрілості;

–  рівень психологічної культури;

–  рівень культури поведінки;

–  рівень правової культури;

–  рівень мовленнєвої культури;

–  індивідуально-особистісні особливості розвитку психічних процесів;

–  бажання брати участь у суспільному житті навчального закладу;

–  комунікативні властивості індивіда;

–  вироблення особистісного стилю поведінки, здатність до її кореляції;

–  реалізація у навчальному закладі принципів педагогіки співробітництва та ін.

Фактори біологічної адаптації:

–  загальний стан здоров’я і тип організації нервової діяльності;

–  санітарно-гігієнічні умови навчання;

–  організація побуту, харчування, відпочинку студентів.

Фактори психологічної адаптації

Визначення і аналіз факторів психологічної адаптації ускладнені тим, що психологічна адаптація, з одного боку, є умовою різних адаптаційних процесів, а з іншого – вона є їх кінцевим результатом як певний психологічний стан задоволення (незадоволення), комфорту, гармонії.

Тому факторами психологічної адаптації є:

– успішність (неуспішність) професійної, соціальної та біологічної адаптацій (професійне самовизначення, соціальний статус, сформованість соціально-значимих здібностей, якостей, становище в колективі, задоволення (незадоволення) особистим статусом, можливість прояву індивідуальності та ін.);

– характерологічні особливості і якості особистості;

– вміння   здійснювати   психологічну   саморегуляцію   поведінки   і діяльності;

– наявність служби психологічної підтримки;

– розробка і впровадження соціально-психологічних  засобів формування й корекції адаптованості студентів перших курсів вищого навчального закладу.

Запропонована класифікація дозволяє розглядати адаптацію студентів як комплексний, динамічний процес, обумовлений взаємодією профорієнтаційних, соціальних, біологічних і психологічних факторів.

Важливим  аспектом  системи  адаптації  студентів  в  умовах навчального закладу є визначення критеріїв адаптації. Теоретичні і практичні пошуки засвідчують складність даної проблеми і потребують подальших наукових досліджень.

Нами визначені як внутрішні, так і зовнішні  критерії  процесу та результату соціально-психологічної адаптації.

Щоб подолати ці проблеми, необхідно забезпечити першокурснику адекватний зворотний зв'язок та емоційну підтримку. Все це може бути здійснено як в консультативній, так і в тренінговій формі.

Окремо варто виділити ще дві групи проблем:

  • проблеми приїжджих (сільських) студентів;
  • проблеми інтелектуально чи творчо обдарованих першокурсників.

Виділяють такі симптоми психологічної дезадаптації:

  • підвищення показника емоційного збудження, тривожності, нейротизму;
  • зниження комунікабельності, емоційної стійкості, самоконтролю, соціальної сміливості;
  • з'являється почуття неповноцінності у стосунках із товаришами, вчителями, батьками, а в поведінці в цілому - надмірна сором'язливість;
  • зниження успішності, недостатня увага й зосередженість на заняттях;
  • скарги на погане самопочуття, сон;
  • втрата інтересу до навчання.

Внаслідок цих проявів розвиваються :

  • непродуктивні форми реагування;
  • симптоми порушення поведінки;
  • емоційні розлади різного ступеня.

Соціально-психологічна дезадаптація не тотожна поняттю хвороби і проявляється в патологічній і непатологічній формах. Стосовно непатологічної дезадаптації, то вчені як приклад наводять відхилення в поведінці й переживаннях суб'єкта, пов'язані з недостатньою соціалізацією, соціально неприйнятними установками особистості, різкою зміною умов існування, розривом важливих соціальних стосунків тощо. За результатами досліджень найбільш типовими симптомами дезадаптаційної поведінки першокурсника виявилися:

  • підвищена тривожність,
  • дефіцит міжособистісних контактів,
  • закритість,
  • яскраве домінування інтелектуальної сфери над емоційною.

Основна причина дезадаптації полягає у неузгодженості між інтелектуальним, творчим, особистісним потенціалом студента, з одного боку, і можливостями його реалізації, з іншого. Ще однією важливою причиною дезадаптаційної поведінки студентів до умов навчання у технікумі  відмінності шкільного та студентського колективів, а також проблеми спілкування та уміння налагоджувати контакти в цілому.

Робота практичного психолога по покращенню процесу адаптації.

  1. Вивчення умов проживання студентів нового набору в гуртожитках, проведені індивідуальні бесіди із студентами.
  2. Підготовлені матеріали на батьківські збори: «Профілактика насильства в сімейному середовищі». Проведені анкетування батьків, надані рекомендації.
  3. В рамках вивчення індивідуально-психологічних особливостей студентів були проведені діагностичні обстеження студентів-першокурсників:
    • Анкета першокурсника.
    • Проективна методика «Неіснуюча тварина», «ДДЧ».
    • Акцентуація характеру (Шмішека).
    • Методика «Прогноз».
    • Діагностика стресостійкості особистості, тривожності, регідності, фрустрації, агресивності.
    • Діагностика мотивації навчання (М.І. Алєксєєвой).
  4. Проведена діагностика та вивчення індивідуально-психологічних особливостей студентів-сиріт, проведені індивідуальні бесіди та консультації.
  5. В групах нового набору проводяться тренінгові заняття «Наша група» спрямовані на покращення адаптаційного процесу в групах.

 

Список літератури:

 

  1. Агаджанян Н. А. Адаптация и резервы организма. - М.: ФиС, 1983. - 175 с.
  2. Адаптация организма подростков к учебной нагрузке / Под ред. Д.В.Колесова. - М: Педагогика, 1987. - 152 с.
  3. Александр Франс «Психосоматичная медицина: принципы лечения». - М.: ИОИ, 2006. - 346 с.
  4. Аракелов Г. Г. Стресс и его механизмы // Вестник Московского университета. - Сер. 14. - 1995. - № 4. - С. 14-16.
  5. Асатиани Н. М., Матвеева Е. С. Организационные и клинические вопросы пограничной психиатрии. - М., 1990. - С. 100-106.
  6. Бачериков Н. Е., Воронцов М. П., Добромиль Э. И. Психогигиена умственного труда учащайся молодежи. - К.: Здоровье, 1988. - 168 с.
  7. Блейхер В. М., Крук И. В. Патопсихологическая диагностика. - К.: Здоров'я, 1989. –279 с.