Методичні рекомендації щодо професійного розвитку та самоосвітньої роботи викладачів коледжу

Сьогоднішній день пропонує високий темп і обсяг змін та інноваційних процесів у кожній сфері нашого життя, зокрема в освіті. Отже, необхідно змінювати освітнє середовище, зміст освіти, методи та інструменти навчання, що відповідають проблемам, викликам та питаннямнового покоління людей, покоління digital, для яких мобільний телефон, комп’ютер та Інтернет є необхідними складовими їх життєвого простору.

Завдання, котрі стоять перед сучасним педагогічним працівником, який володіє сучасними технологіями навчання, знає психолого-педагогічні особливості здобувачів освіти, сьогодні пов’язані з його систематичним професійним розвитком та самоосвітньою роботою. Оскільки професійний розвиток педагога відбувається за умов його безперервності, то цей процес розглядається як структурна та змістова єдність курсів підвищення кваліфікації, науково-методичної роботи та самоосвіти педагогів протягом усієї професійної діяльності. Основними новаціями в підходах до здійснення педагогічної діяльності в сучасних умовах є:

  • компетентісний підхід у навчально-виховному процесі;
  • використання інноваційно-комунікаційних технологій навчання;
  • участь у різних видахпідвищення кваліфікації та професійного розвитку.

Сучасні вимоги до цифровізації освіти базуються на максимальному використанні цифрових засобів у навчальному процесі та повсякденному житті; застосуванні мережі Інтернет дляроботи та самоосвіти в освітньому середовищі (онлайн та офлайн),професійних сайтах та освітніх хабах для поглибленого вивчення дисциплін або окремих їх розділів, дистанційних курсах, навчальних спільнотах, соціальних мережах; проєктах,конкурсах, конференціях, семінарах тощо; участі у програмах підвищення кваліфікації педагогічних працівників та стажуваннях.

Міністерство освіти і науки України надає Методичні рекомендації для професійного розвитку науково-педагогічних працівників, затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 30.10.2020 р. № 1341 «Про затвердження Методичних рекомендацій для професійного розвитку науково-педагогічних працівників».

Процедуру, види, форми, обсяг (тривалість), періодичність, умови підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників закладів освіти і установ усіх форм власності та сфер управління, умови і процедуру визнання результатів підвищення кваліфікації визначено Порядком підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників (далі - Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 800 «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних та науково-педагогічних працівників». У коледжі розроблено та затверджено Положення про підвищення кваліфікації та стажування педагогічних працівників Відокремленого структурного підрозділу «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж Сумського державного університету» та Орієнтовний план підвищення кваліфікації педагогічних працівників на 2022 рік.

Надані методичні рекомендації та законодавчі документи є обов’язковими до виконання.

Методист коледжу Наталія ВЛАДИМИРОВА

.