З ДНЕМ КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ

З нагоди Дня Конституції України бібліотека ВСП КІПФК СумДУ разом зі студентами перших курсів долучилися до міжнародного онлайн-вебінару «Пилип Орлик. Шлях гетьмана», до 350-ї річниці від дня народження.
 
Перед початком вебінару бібліотекар Биченко Н.М. привітала всіх присутніх з Державним святом – Днем Конституції України!
 
Студенти з великим захопленням прослухали повідомлення виступаючих та ознайомилися з документами, матеріалами та експонатами першої Конституції Пилипа Орлика, науковими досягненнями провідних істориків.
 
Перша українська конституція була прийнята на зборах козацтва біля місті Бендери на правому березі річки Дністер та мала назву – «Договір та Встановлення прав і вольностей Війська Запорозького та всього народу вільного Малоросійського між Ясновельможним гетьманом Пилипом Орликом та між Генеральною старшиною, полковниками, а також названим Військом Запорозьким».
 
Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну.
 
Оригінал першої сторінки Конституції зберігається в Національному архіві Швеції.
 
Остання сторінка україномовного документу – у Російському державному архіві давніх актів (м. Москва) із оригінальним підписом Пилипа Орлика та печаткою Війська Запорозького.
 
Щиро дякуємо організаторам за можливість долучитися до національного надбання. Бажаємо всім процвітання та мирного неба над Україною.