ДІЯЛЬНІСТЬ СТУДЕНТСЬКОГО САМОВРЯДУВАННЯ В КОЛЕДЖІ

 

Складова частина виховної роботи – самоврядування. Вона є однією з важливих форм залучення студентів до громадської діяльності, розвитку їх індивідуальних здібностей та талантів.

 Метою студентського самоврядування в Конотопському індустріально-педагогічному фаховому коледжі Сум ДУ є створення умов для самореалізації особистості студентів і формування у них організаторських навичок, лідерських якостей, відповідальності за результат своєї праці тощо.

Діяльність органів студентського самоврядування спрямована на удосконалення навчального процесу, підвищення його якості, забезпечення виховання духовності та культури студентів, зростання у студентської молоді соціальної активності.

Основні завдання студентського самоврядування:

  • захист прав та інтересів студентів, які навчаються в коледжі;
  • участь у проведенні навчально-виховної роботи;
  • сприяння навчальній, науковій та творчій діяльності студентів;
  • пропаганда здорового способу життя, безпечної поведінки, запобігання вчиненню студентами правопорушень;
  • сприяння поліпшенню умов проживання й відпочинку студентів;
  • співробітництво з органами студентського самоврядування з іншими навчальними закладам, молодіжними громадськими організаціями тощо;
  • участь у вирішенні питань міжнародного обміну студентами, сприяння участі студентів у міжнародних, загальноукраїнських, міжрегіональних, регіональних та інших студентських конкурсах, конференціях, олімпіадах, тощо;
  • сприяння участі студентів у реалізації державної молодіжної політики;
  • представництво в колегіальних, представницьких, робочих, дорадчих органах коледжу;
  • співпраця з наставниками (кураторами) академічних груп, завідуючими гуртожитків, завідуючими відділень та інших структурних підрозділів.

 Студентське самоврядування діє на принципах:

  • добровільності, колегіальності, відкритості;
  • виборності та звітності органів студентського самоврядування;
  • рівності прав студентів на участь у студентському самоврядуванні;
  • незалежності від впливу політичних партій та рухів, громадських і релігійних організацій.

Безпосередня участь студентів у реалізації державної молодіжної політики здійснюється через студентську раду. Окрім цього в коледжі створені органи самоврядування на відділеннях, в групах та гуртожитках.

Студентська рада – координатор студентської діяльності. Це ініціативний і дієвий орган студентського самоврядування, без якого КІПФК Сум ДУ нині уявити дуже важко.

Студентське самоврядування в навчальному закладі діє з 2007 року, має свої традиції, цікавий досвід роботи та безліч реалізованих проектів. До роботи долучаються десятки активних, небайдужих, відповідальних, творчих особистостей.

Участь у роботі студентського самоврядування сприяє вихованню у молоді лідерських якостей. Це сходинка у формування громадської зрілості. Студентська рада здійснює головне завдання: надає можливості кожному студенту відчути, що він може самостійно приймати важливі рішення для себе й колективу.

Тісна співпраця студентської ради й адміністрації дає позитивні результати роботи. Постійні творчі, виховні, навчальні ініціативи вітаються всією студентською спільнотою та педагогічним колективом. Стали традиційними зустрічі адміністрації з активом коледжу у вигляді прес – конференцій, бесід –дискусій за круглим столом.

Члени студентської ради мають право бути присутніми на зборах педагогічного колективу, а також дотичні до нарад, де вирішуються питання про відрахування (поновлення) студентів в коледжі, або поселення (виселення) здобувачів освіти.

Коледжанська студентська спільнота, опрацювавши досвід попередніх поколінь студентського самоврядування, останні роки доводить свою активність в організації студентів до цікавих і неординарних молодіжних проектів. Свідченням цього стало проведення за ініціативи студентської ради низки заходів: благодійні акції «Подаруй дитині книгу», «Подаруй дитині іграшку», флешмоби «Нічим_дихати_не_пали», «Я дякую лікарям, а ти?», «Толерантність починається з тебе…», «Я_ проти_насильства_а_ти?», «Кинь палити», «Збережи своє здоров’я!», квест для педагогів до Дня освітян, заходи до Дня Святого Миколая, Різдва Христового, Дня Соборності України, до Дня Святого Валентина, до Міжнародного жіночого дня, до Всесвітнього дня здоров’я, до Дня матері, до дня української вишиванки,  до Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища та інші.

Адміністрація й профспілковий комітет коледжу  всіляко сприяють подальшому розвитку студентського самоврядування.

Окрім голови студентської ради, обираються відповідальні за сектори освіти та науки, культури і мистецтва, фізичної культуру та спорту, соціальної та волонтерської діяльності, дисципліни та правопорядку, інформаційної діяльності.