ОБЕРЕГИ ДЛЯ ЗАХИСНИКІВ

Хороші ідеї насправді приходять не тільки від піднесення, певної мрії, гарного настрою, а іноді і від побаченої іншої реальності, в якій змінюється світогляд, будується певна парадигма нових цінностей та мети у житті. Безумовно, сприйняття світу під час війни змінюється докорінно. Саме у такі моменти виявляється, що справжню цінність має любов до оточуючих та Батьківщини, дружба, взаємна підтримка, життя тих, кого любиш.
Ще на початку цієї страшної війни, тоді коли очі ще не вірили що у 21 сторіччі можливий такий жах, пам’ятаю як згуртувавшись наш колектив робив все необхідне аби наблизити час Перемоги. Кожен з нас на своєму місці робив корисну справу і допомагав військовослужбовцям: ми збирали продукти і плели маскувальні сітки, готували найсмачнішу домашню їжу і допомагали з речами , пекли запашні паски ті відвозили пригощення нашим мужнім захисникам. Впевнена, що всього не перелічити, але з гордістю можу сказати що кожен вклав у зроблену справу часточку своєї душі та тепла, адже людські взаємини неможливо уявити без проявів тепла і турботи.
Говорячи про турботу та тепло, згадується, що колись давно, жінки не відпускали з дому чоловіків на війну без вишитої спеціально для захисту оберегу, молитви, сорочки. Сьогодні, коли вишивка для сучасних жінок- це хобі, а сакральна історія цього процесу нині майже невідома, мало хто знає, що оберіг зроблений власноруч несе в собі найпотужнішу силу, адже оберегова вишивка – це зашита в полотно позитивна енергетика людини яка її створює, читає молитви та просить Бога про захист та допомогу тому, кому вона дарується. Спостерігаючи за невтішними реаліями сьогодення дуже захотілось згадати прадавню практику-створити оберіг для наших незламних та невтомних військових, наших захисників та захисниць. Починаючи роботу над молитвою, запропонувала нашим студенткам приєднатися до створення подарунку і дуже тішило, що як завжди знайшлися такі, яким ця тема була такою ж цікавою як і мені.
Понад 24 000 хрестики оберегової вишивки пронизані молитвами про ваш захист - наші хоробрі, мужні, неповторні та сильні, справжні Герої своєї Батьківщини. Молитва спеціально вишита нитками зеленого кольору, що втілює міць природи та вважається священним кольором, адже зелена нитка здатна очищати людські душі, захищати їх від негативу і заздрості, захищає від хвороб, адаптує людину в нових життєвих ситуаціях, заряджає енергією і підтримує фізичні і душевні сили. Освячена у церкві Різдва Пресвятої Богородиці нашого міста, ця молитва нехай буде завжди поруч і нагадує що ви завжди під захистом Бога, про те, що Велика Перемога поруч, а ми щохвилини з вами душею, готові допомогти та підтримати.
Описуючи другу роботу, зроблю посилання на джерело з якого я дізналася про цей вид захисту для військовослужбовців та скажу, що виконала його наша студентка, невтомна та активна учасниця креативного гуртка «Творчий простір» Коновал Аліна.
Котильони - невеликі бісерні п'ятикутнички з петелькою вгорі, які дівчата плели на щастя і дарували своїм коханим, що вирушали на війну. Їх вояки на паради вішали на ліву нагрудну кишеньку (ближче до серця), а коли йшли у бій, то загортали у середину. Коли куля потрапляла в район серця, часто застрягала, наштовхуючись на ось ці бісерні обереги, які, в такий, спосіб рятували життя. А ще хлопці часто вихвалялися і хизувалися у кого котильон кращий! Мовляв, кого дівчина більше любить!-)) Пізніше котильони (котильйони) дівчата, сестри та матері, дарували хлопцям, що вирушали на війну, у якості оберегів.
Закінчуючи свою розповідь про обереги для наших військовослужбовців зазначу, що подарунок був зроблений від імені усього колективу нашого коледжу та переданий керівнику коледжу Дмитру Косенку для вручення командиру 58 окремої мотопіхотної бригади ім. гетьмана Івана Виговського Дмитру Кащенку.