ЯК ДІЯТИ КОЛИ ТЕБЕ ПРИНИЖУЮТЬ

Як діяти коли тебе принижують

Отже, якщо Вас принижують:

1.Попитайтесь відсторонитися і заспокоїтися. "Ти просто не існуєш, я тебе не чую і не бачу. Тебе просто немає" - Ви говорите про себе про свого опонента.

При цьому оцінюєте ситуацію за наступними критеріями:

А. ступінь агресивності людини.

Б. Емоційний стан. Що це - страх, гнів, презирство чи огиду?

В. Напрямок агресії (особисто на Вас або "образа на весь світ"). Якщо друге, достатньо погодитися з людиною, позітхати в його темпі мови "Так, світ жорстокий" і просто вислухати його, скільки витримає.

  1. Якщо все-таки агресія спрямована особисто на Вас, то в будь-якому разі постарайтеся продемонструвати противнику, що Ви його не боїтеся. Тактика поведінки в усіх випадках приблизно така:

А. Зробити, якщо це можливо, крок назустріч супротивнику.

Б. Спокійно відповісти опонентові зі збереженням почуття власної гідності, при цьому спостерігаючи за реакцією противника.

  1. Виходячи з невербальних (несловесних) даних, визначте, яку головну емоцію відчуває Ваш супротивник. Їх усього чотири - страх, гнів, презирство і відразу.

А. Страх. Поза - згорблена. Людина як би намагається сховатися. Різка скутість у рухах, тремтіння рук. Погляд не фіксується, "бігає". Активне потовиділення, піт на чолі. Обличчя блідне. Гучність голосу знижується.

Щоб "заткнути рот" такій людині, досить голосно і впевнено говорити (майже кричати), фізично наближаючись до нього.

Б. Гнів. Поза - готовність до кидка. Вираз обличчя загрозливе. Погляд в одну точку. Обличчя червоніє. Гучність голосу підвищується. Мова з нотками погрози.

Якщо Ви бачите людини в такому стані - врахуйте наступне. При гніві відчувається різкий приплив сил, поведінка людини стає імпульсивною і непередбачуваним. У такому стані людина відчуває потребу у фізичному дії.

Найкраще в цій ситуації - піти фізично. Якщо це неможливо, слід відступити назад і розмовляти як можна повільніше і тихіше, при цьому не втрачаючи самовпевненого виду. Зазвичай це знижує напруження пристрастей. Головне - ніколи не сперечайтеся з розгніваним людиною. Логіка в гніві один - "кулаком по кумполу".

В. Зневага. Поза переваги. Погляд як би зверху вниз, навіть якщо людина нижче Вас. Голова пряма, підборіддя задрала.

Найстрашніше - ці люди зазвичай діють обачно і холоднокровно.

Якщо Ви вже знаєте цю людину, постарайтеся просто триматися від нього подалі. Завжди тримайтеся впевнено. Якщо ця людина помітить хоч трохи страху (неважливо, у якій формі), Вам буде ще гірше.

Насамперед треба збити з нього пиху. Неважливо, як. Агресією. Насмішкою. Загрозою. Демонстрацією свого самовдоволення і незворушності ... У будь-якому разі Вам потрібно показати свою перевагу над ним. Тоді Ви змінюєтеся з ним ролями, і звичайно ця людина йде сам. За статистикою американських психологів така тактика допомагає в 97 випадках зі 100.

Г. Огида. Поза - як би відігнути тому. Чоло наморщивши, верхня губа піднята. Косить газу, дивиться кудись повз, намагаючись не зустрічатися з Вами поглядом. Протягом розмови людина намагається як би відсторонитися від Вас.

З такою людиною просто потрібно розмовляти голосно, впевнено і спокійно, і весь час дивитися йому в очі.

Отже, підіб'ємо підсумки.

Для ефективної психологічного захисту робимо наступне:

1.Всегда демонструємо свою впевненість.

2.Смотрім в очі супротивнику не відводячи погляд.

3.Нікогда не повертається до противнику спиною.

4.Стежите за поставою і диханням.

5.Вначале розмови зробіть крок у бік супротивника (якщо є така можливість).

6.Следіте за позою і емоційним станом противника.

7.Действуйте по обстановці за наведеними вище рекомендаціями.

Регулярно практикуючись в цих діях, Ви поступово виробите звичку виходити переможцем з будь-якої ситуації. І тоді цих ситуацій стане набагато менше.

А хто ж захоче з Вами зв'язуватися?