ПРЕЗЕНТАЦІЯ КНИГИ «КІПТ. ПОГЛЯДИ ПОКОЛІНЬ»

27 вересня 2021 р. став важливим днем у житті коледжу. В рамках відзначення 76 річниці з дня заснування навчального закладу, у Відокремленому структурному підрозділі «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж СумДУ» відбулися урочистості з нагоди презентації книги «КІПТ. Погляди поколінь».

Минуло 76 років, але так склалися обставини, що потужний навчальний заклад, якому є чим пишатися, досі не відкрив сторінок своєї історії для широкого кола читачі. Зусиллями ентузіастів книжкової справи та підтримкою директора коледжу була підготовлені до друку книга «КІПТ. Погляди поколінь».

Даний історико-краєзнавчий нарис – це перше, довгоочікуване та омріяне дослідження, яке розповість читачу не тільки про сторінки нашого минулого, а й про розвиток технікуму та його сучасні досягнення, відкриття та звершення.
Це видання – подарунок та вияв шани всім невтомним працівникам, які творили історію нашого навчального закладу і нині продовжують вписувати до неї нові славні сторінки.

Значна увага в літописі приділяється історії КІПТу з часів його заснування. Перша частина книги дозволить читачу відійти від сьогодення та поглянути в дзеркало минулого. Унікальна рукописна історія нашого навчального закладу, яка до сьогодні не була опублікована для широкого кола читачів, стала справжнім скарбом при написанні цієї книги. Уперше публікуються фото із сімейних архівів ветеранів – вони з радістю поділилися світлинами, що назавжди залишаться в історії навчального закладу. Майже кожний розділ проілюстрований фотографіями, що розповідають про той чи інший проміжок часу, ознаменований фундаментальними, знаковими для становлення коледжу подіями.

До організації такої визначної події віднеслись дуже відповідально і підготовка тривала декілька днів. Готували запрошення, міркували над тим, щоб атмосфера свята була затишною та домашньою. Так, в день свята двері КІПТУ відчинились для поважних та дорогих гостей, які дуже тривалий час очікували на омріяне видання. Це і міський голова м. Конотоп Артем Семеніхін, який свого часу закінчив КІПТ, і керівництво Сумського державного університету у складі Олени Король – проректорки з науково-педагогiчної роботи та організації позанавчальної діяльності, Анатолія Рубана – начальника навчально-організаційного відділу з роботи з позабазовими структурними підрозділами, Валентини Боровик – голови профспілкового комітету співробітників Сумського державного університету, і голова Сумської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України Сергій Осадчий, і меценати Юрій Аллазаров директор фермерського господарства «Аллазаров», випускник коледжу, директори навчальних закладів міста.

Серед запрошених, на святі були присутні люди, без яких важно було б уявити випуск історико-краєзнавчого нарису про видатний та легендарний навчальний заклад. Це член національної спілки письменників України, літературний редактор книги «КІПТ. Погляди поколінь» Ірина Козлова та видавець з м. Ніжина Микола Лисенко, які люб’язно поділилися з присутніми враженнями про роботу над книгою.
Захід відкрив міський голова, випускник КІПТу, який виступив із привітальним словом та привітав гостей зі святом.

Директор коледжу Дмитро Косенко привітав присутніх зі святом та побажав усім насолодитися приємною атмосферою та поринути у історію минулого технікуму переглянувши фільм, що був оснований на документальних даних.

З упевненістю можна сказати, що серед поважних гостей які завітали привітати кіптівську родину зі святом, була одна, без якої важко уявити день народження навчального закладу. Саме їй, автор книги «КІПТ. Погляди поколінь» Нателла Чумак та співатори Людмила Москаленко, Лариса Семеняка та Дарина Місечко завдячують найбільше. Довгі роки Валентина Михайлівна Дряпак бережно зберігала найважливіший документ в історії легендарного КІПТу – рукописний документ «Фрагменты истории Конотопского индустриально-педагогического техникума», який при житті писали її батьки – М.О.Дряпак та О.М.Дряпак. Не розкриваючи завісу таємниці, із упевненістю можемо сказати, що він став основою книги та фільму про навчальний заклад.

Тож зичимо Вам, шановна Берегиня історії навчального закладу, Валентино Михайлівно, міцного здоров’я та вдячні Вам за підтримку у виданні книги.

Святкову атмосферу на презентації подарували музиканти, які відомі своїм мистецтвом далеко за межами країни, дует у складі Олександра Ерьоміна та Бориса Костюченка і випускниця коледжу Анна Большак. Творчі колективи із радістю надавали можливість гостям насолодитися живою музикою та поринути у світ мистецтва.

Поціновувачі літератури та історії рідного міста зможуть знайти примірники книги «КІПТ. Погляди поколінь» у найкращих бібліотеках нашої країни, а саме: Національній бібліотеці імені В.І.Вернадського, Книжковій палаті України, Харківській державній науковій бібліотеці імені В.Г.Короленка, Державній історичній бібліотеці, СумДУ, бібліотеці КІП ФК СумДУ та інших.

Галерея зображень