16 ЛИСТОПАДА - ВСЕСВІТНІЙ ДЕНЬ ТОЛЕРАНТНОСТІ

День толерантності 16.11.2020 р.

Лекція на тему «Чим відрізняється толерантна,

особистість від інтолерантної» (підготовлена па

основі робіт Г. Оллпорта)

Розподіл людей на толерантних та інтолерантних є досить умовним. Крайні позиції зустрічаються рідко. Кожна людина у своєму житті робить як толерантні, так і інтолератні вчинки. Проте, схильність поводитися толерантно чи інтолерантним може стати стійкою особистісною рисою, ще й дає змогу розрізняти толерантні та інтолерантні особистості й характеризувати їх.

/ Знання самого себе.

Толерантні люди більше знають про свої достоїнства й недоліки. Критично ставлячись до себе, вони не прагнуть у всіх своїх негараздах звинувачувати оточуючих..

.Психологи дійшли висновку, що в толерантної особистості значно більший розрив між «.Я-ідеальним» (тобто, уявленням про те, яким би «Я» хотів стати) і «Я-реальним» (уявленням про те, який «Я» є), ніж у інтолерантної людини (у якої «Я-ідеальне» і «Я-реальне» практично збігаються). Толерантні люди краще знають самих себе., причому не тільки свої достоїнства, ай недоліки, тому менш задоволені собою. У зв'язку з цим потенціал для саморозвитку в них вище. Інтолерантна людина зауважує в себе більше достоїнств, ніж недоліків, тому у всіх проблемах частіше схильна обвинувачувати оточуючих.

2. Захищеність.

Інголерантній людині важко жити у згоді як із самою собою, так і з іншими людьми. Вона побоюється свого соціального оточення і навіть себе, своїх інстинктів Над нею ніби нависає відчуття постійної погрози. Толерантна людина зазвичай почувається безпечно. Тому вона не прагне захищатися від інших людей і груп. Відсутність погрози чи переконаність, що з нею можна справитися — важлива умова формування толерантної особистості.

З, Відповідальність.

Інтолерантна людина вважає, що події, які відбуваються, від неї не залежать. Вона не владна над долею. Вона переконана, наприклад, що багато подій пояс;поє астрологія, їй легше .думати, що щось відбувається із нею, а не нею. Толерантні люди, навпаки, переконані, що доля залежить не від розташування зірок, а від них самих, Толерантні  люди не перекладають відповідальність на інших, вони несуть її самі. Інтолерантні прагнуть зняти із себе відповідальність зате, що відбувається з ними і довкола них. Ця особливість пов'язана з прагненням в усьому звинувачувати інших і лежить в основі формування забобонів у ставленні до інших грум - не я ненавиджу і заподіюю шкоду іншим, це вони ненавидять і заподіюють мені шкоду.

4.  Потреба у визначеності

Інтолерантні особистості поділяють навпіл — на чорне і біле. Для них не існує півтонів, є тільки два типи людей — погані і гарні, тільки правильний шлях у житті. Вони наголошують на розбіжностях «своєю» і «чужою» групами. Вони не можуть ставитися до чогось нейтрально: усе, що відбувається, або схвалюють, або ні. Толерантна людина, навпаки, визнає світ у його різноманітті і готова вислухати будь-яку думку.

5.  Орієнтація на себеорієнтація інших.

Виявилося, що толерантна особистість більше орієнтовна на себе в роботі, у фантазіях творчому процесі, теоретичних міркуваннях. У проблемних ситуаціях толерантні люди схильні звинувачувати себе, а не оточуючих, (юди прагнуть до особистістісної залежності більше, ніж до принадлежності зовнішнім інститутам і авторитетам, тому що їм не потрібно за когось ховатися. Дослідження психологів засвідчили, що прагнення належати до суспільних інститутів у інтелерантних людей виражено значно сильніше, ніж у толерантних. Так, дівчата з антисемітськими тенденціями більш схильні поєднуватися в сестринства, релігійні, більш патріотичну. Численні дослідження виявляють позитивний зв'язок між існуванням у людини забобонів і високим «патріотизмом». Був показаний зв'язок між націоналізмом і ненавистю до меншостей у нацистській Німеччині.

6.  Схильність до порядну.

Психологи з'ясували, що інтолерантна людина надто великого значення надає охайності, гарним манерам, ввічливості. Для неї важливо, щоб був порядок. Для толерантних людей ці якості не представляють великої цінності і виходять на другий план. Начисти надзвичайно важливу роль відводили цій чесноті. Гітлер проповідував аскетизм. Відповідно до нацистських переконань усе життя людини повинно проходити згідно з протоколом. Євреїв постійно звинувачували в непорядності, аморальності, неохайності.

Інтолерантна людина не тільки любить порядок узагалі, вона особливо любить соціальний порядок. У своєму прагненні належати партії, національності, угруповання вона знаходить безпеку і визначеність. Ця приналежність дає їй захист від постійного занепокоєння.

7. Здатність до емпатії

Здатність до соціальна давати прав інших людей. Що є основним здібностей—Можливо, це продукт сприятливої сімейної атмосфери розвинених естетичних почуттів, високих соціальних цінностей.

В одному досліджень виявляється здатність до емпатії в толерантних та інтолерентних студентів. Упродовж 20 хвилин студенти однієї статі і віку розмовляли на одинціна різні теми одне зодним наодинці. Кожний формував своє уявлення про співрозмовника. Після бесіди експериментатор попросив студентів заповнити опитувальник, що виявляє ступінь толерантності, за свого співрозмовника

Виявилося, що інтолерантні студенти оцінювали партнерів по експеримент;/ відповідно до своїх власних переконань, тобто вони виглядами в їхніх очах більш  інтолерантними,, ніж були насправді. Толерантні студенти виявили точніші судження про людей — вони адекватніше оцінювали як толерантних, так і інтелерантних співрозмовників.

8..Почуття гумору.

Почуття гумору і здатність посміятися над собою — важлива риса толерантної особистості. У того, хто може посміятися над собою, менше потреба відчувати перевагу над іншими.

9. Авторитаризм.

Для інтолетарної особистості надзвичайно важлива суспільна ієрархія. Коли американських студентів попросили назвати людей, яких вони вважають великими, ін толерантні назвали імена лідерів, що мають владу і контроль над іншими (Наполеон, Бісмарк), у той час як для толарентних більш властиво називати артистів, учених (Чагаїін, Ейнштейн). Інтолерантну особистість влаштовує життя в упорядковуваному, авторитарному суспільстві сильною владою, ін толерантна людина вважає, що зовнішня дисципліна надзвичайно важлива. Толерантна людина володіє житті у вільному, демократичному суспільстві.

Таким чином, є два шляхи розвитку особистості: ін толерантний і толерантний. Інтелерактний шлях, характеризується уявленням про власну винятковість, прагненням переносити відповідність на оточення, відчуттям навислої загрози, потребою в порядку, у бажанні сильної влади. Інший шлях -шлях людини вільної, яка добре себе знає. Добре ставлення до себе співіснує з позитивним ставленням до оточуваних і доброзичливим ставленням до світу.

    

Мої  кращі

 риси

Мої здібності і  таланти

Мої

досягнення

Що я думаю про себе

Що має про мене

близька

людина

(мама, тато,

друг, ін..)

Що про

мене, на мій погляд, думає    сусід ліворуч

Що про мене сусід праворуч (заповнює   1 сусід)

Підготувала

практичний - психолог                                                                Калінкіна СІ.