УСПІХ КІПТУ — ЦЕ ЛЮДИ, ЯКІ В НЬОМУ ПРАЦЮЮТЬ!

УСПІХ КІПТУ — ЦЕ ЛЮДИ, ЯКІ В НЬОМУ ПРАЦЮЮТЬ!

 

Відокремлений структурний підрозділ «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж Сумського державного університету», славиться тим, що в ньому працюють родини. Це унікальна традиція, що склалася в навчальному закладі. І першою такою родиною була родина Дряпаків. Загальний стаж роботи складає 105 років.

Понад 50 роки працює жінка-легенда, жінка-історія, викладач від Бога Валентина Михайлівна Дряпак. Вона викладає креслення, що допомагає студентам в креативності мислення, розвиває просторову уяву, технічні здібності. Не одне покоління студентів висловлює слова вдячності на зустрічах випускників улюбленому педагогу.

У далеких 60-х роках Валентина Михайлівна була студенткою Індустріально-педагогічного технікуму і закінчила його за фахом «Виробництво апаратури автоматики і телемеханіки». Потім навчалася в Московському інституті залізничного транспорту і після закінчення ВНЗ повернулася до рідної домівки навчати студентів.

Батько Валентини Михайлівни, Михайло Олександрович Дряпак, був першим директором

2

 Конотопського технікуму протягом 29 років. Із архівних матеріалів та історії технікуму, написаної директором М.О. Дряпаком, ми дізналися, що Радою Міністрів УССР в жовтні 1945 року було прийняте рішення про відкриття технікумів, що готували спеціалістів для сільського господарства. Таких технікумів в Україні було відкрито шість: Вінницький (м. Немирів), Дніпропетровський, Полтавський, Сумський (м. Конотоп), Чернігівський (м. Остер) та Чернівецький. Сумський технікум у місті Конотопі був розташований на проспекті Леніна, 13. Пізніше під учбовий корпус технікуму було передано приміщення на вулиці Свердлова, 22.

У серпні 1946 року до викладацького складу були прийняті молоді та талановиті викладачі: Ф.В. Зимовець, І.С. Крупа, І.А. Лисий, І.Є. Спицький, П.Д. Велигоцький, В.І. Заїка, В.А. Якимович. Таким чином вищеперераховані викладачі на чолі з директором технікуму М.О. Дряпаком були засновниками Конотопського індустріально-педагогічного технікуму.

Чисельність студентства збільшувалась, і постала потреба нової будівлі для технікуму. Директор звернувся до першого секретаря міськкому партії І.А. Хижняка з проханням виділення будівлі для технікуму. Хижняк з гумором сказав: « …Ви – не конотопські, а сумські, тому треба звертатися в Суми…», - але питання пізніше вирішив.

Дирекція наполегливо просила вирішити питання про розміщення технікуму в місті. Одночасно було поставлено питання про перейменування технікуму в Конотопський. Видається наказ Міністра вищої освіти УРСР від 16.05.1947 року за № 248-Т і Наказ управління у справах сільського і колгоспного будівництва УРСР від 03.06.1947 року за № 251, у якому сказано:

«Сумський технікум сільгоспбудівництва з 06.06.1947 року перейменувати в Конотопський технікум сільгоспбудівництва».

3

Через деякий час міськвиконком приймає рішення про передачу будівлі на пр. Леніна, 13 в оренду технікуму. Директором М.О. Дряпаком були добудовані нові будівлі (на сьогоднішній день це будівля медичного училища). У 1957 році відкривається вечірнє відділення технікуму.

У 1962-1963 році під керівництвом М.О. Дряпака було побудовано гуртожиток на 250 місць, що знаходиться за адресою: пр. Миру, 6 (на сьогоднішній день- будівля міліції).

У 1967 році Міністерство електротехнічної промисловості зобов'язало технікум відкрити філіал у м. Києві.

У 1971 році Конотопський індустріальний технікум перейменовують в Індустріально-педагогічний технікум. Студентами його були молоді з 16 областей України. З 1974 по 1984 р., технікум готує також спеціалістів для країн дального зарубіжжя, а саме: Фінляндії, В'єтнаму, Куби, Алжиру, Бенгладеш, Монголії.

У зв'язку зі збільшенням кількості студентів виникло питання про будівництво нового корпусу та розширення бази навчального закладу. М.О. Дряпак доклав багато зусиль для будівництва нового корпусу, що зараз розташований за адресою: вул. М. Немолота, 12. Геодезичні роботи виконав викладач технікуму П.К. Смахтін разом із студентами.

У першу чергу був збудований учбовий корпус із загально-побутовим приміщенням, а у 1976 р.- котельня і один гуртожиток. За допомогою студентського колективу наступного року були здані в експлуатацію другий гуртожиток, майстерні й гараж. Таким чином, технікум отримав чудовий комплекс.

М.О. Дряпак був енергійною, діловою людиною, міг досягти великих результатів у вирішенні поставлених завдань ціною власної наполегливої праці і працею згуртованого  ним колективу однодумців.

Олександра Михайлівна Дряпак, його дружина, - педагог за фахом,була дуже талановитою особистістю , писала вірші, допомагала студентству  і викладачам у проведенні виховних заходів та класних годин у бібліотеці навчального закладу. Бібліотекарем вона пропрацювала 20 років. Вірші, які вона писали, є актуальними і зараз.

Появі чудового студентського містечка за адресою: М. Немолота, 12 ми завдячуємо першому директору Конотопського індустріально-педагогічному технікуму Михайлу Олександровичу Дряпаку і всьому педагогічному і студентському колективам тих років, які працювали в нашому закладі.

Ми, викладачі і студенти Відокремленого структурного підрозділу «Конотопський індустріально-педагогічний фаховий коледж Сумського державного університету», знаємо історію створення нашого закладу, з великою любов'ю і повагою згадуємо тих людей, які віддали своє життя, свої знання для процвітання коледжу. Особлива подяка -  першому директору М.О. Дряпаку якому в цьому році ми відзначали 105 років від дня народження.

Оскільки естафету родини перейняла донька – Валентина Михайлівна Дряпак, бажаємо їй довгих років життя, хороших студентів, бути завжди першою на освітянській ниві, залишатися зразком для кожного із нас. А колективу коледжу – відсвяткувати не тільки 75 років.

Н. ВЛАДИМИРОВА

методист коледжу

С. КАЛИНКІНА

практичний психолог