МАЙБУТНЄ УКРАЇНСЬКОЇ НАУКИ

 

 

Чернишов Ілля

   Працюючи зі студентами технікуму ми, викладачі, майже постійно маємо справу з низькою мотивацією студентів, низьким рівнем здобування знань, що передбачає щоденну кропітку працю, яка вимагає постійних розумових, емоційних та іноді фізичних зусиль. Студентам часто дуже важко навіть відкрити книгу на потрібній сторінці чи певний сайт, не говорячи вже про вивчення певного навчального матеріалу, правил, визначень, лексики, опрацювання тексту, складання плану до нього, вміння перекласти чи переказати той чи інший матеріал. Не отримавши ще зі школи таких навичок, студентам дуже важко виконувати такі «архіважкі» завдання.

     Але, на щастя, є в нашому технікумі студенти, які здатні здобувати (в повному сенсі цього слова) освіту, бо мають для цього усі дані. З радістю хочу ознайомити усіх з виключно дисциплінованим та інтелектуально розвиненим студентом 311 групи Чернишовим Іллею, який виконує обов’язки старости групи. Ілля є учнем Малої академії наук (МАН), займається науковою діяльністю з 2018 року. Член гуртка «Прикладна ботаніка МАН». Керівником гуртка є доцент, доктор біологічних наук Панченко Сергій Миколайович.

     Основною діяльністю членів гуртка є вивчення флори і фауни Спадщанського лісу, ландшафтного заказника загальнодержавного значення. Разом з іншими вихованцями гуртка Ілля їздить у експедиції до Спадщанського лісу (Путивльський район Сумської області), вивчає ландшафтну репрезентативність, прокладає маршрути для досліджень різних типів ландшафтів. За словами студента, Спадщанський ліс є білою плямою на карті Сумської області у плані дослідження його флори і фауни. Тому з ініціативи керівника гуртка Панченка С.М. усіма вихованцями було вирішено досліджувати саме цей ліс. Адже Спадщанський ліс зовсім не вивчений з біологічної точки зору, а більшість людей вважають його лише місцем, де проходили страшні події  Другої світової війни.   

     Результатом своєї дослідницької роботи Чернишов І. має написання трьох наукових робіт про весняні ефемероїди (первоцвіти), ландшафти Спадщанського лісу та унікальність Спадщанського лісу серед інших лісових масивів України у межах  Сеймського регіонального ландшафтного парку.   

     Напрацювання Іллі стали складовою наукового обґрунтування створення ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Спадщанський ліс» і частиною одного із проектів Інституту географії НАН України.

Хочу побажати студенту Чернишову Іллі не зупинятись, рухатись вперед,  подальших напрацювань, які б стали зразком для інших студентів технікуму.

                                                                                                                                                                                                      Класний керівник 311 групи Семеняка Л.І.