ДЕНЬ БЕЗПЕЧНОГО ІНТЕРНЕТУ

Інформаційна година
"День безпечного Інтернету " (Safer Internet Day)
9 лютого 2021 року в усьому світі відзначається День безпечного Інтернету (Safer Internet Day) під гаслом “Разом для найкращого Інтернету”.
Цей день проводиться з метою залучити до дій кожного та кожну, хто відіграє свою роль у створенні кращого Інтернету для всіх, зокрема користувачів підліткового віку.
На сьогоднішній день дуже гостро стоїть проблема безпечного користування інтернетом. Кожен свідомий громадянин повинен знати , як убезпечити себе від інтернет небезпек.
Пропоную ознайомитися з основними правилами інтернет-безпеки та інтернет-етики :
- Використовуйте надійний пароль - комбінуйте букви, цифри та інші символи.
- Встановлюйте на свій комп'ютер антивіруси, регулярно оновлюйте їх і ніколи не відключайте, оскільки вірус може проникнути на ваш комп'ютер в будь-який момент.
- Не вірте всьому, що читаєте - завжди перевіряйте достовірність джерела.
- Не викладайте особисту інформацію про себе, своїх рідних, друзів і знайомих в Інтернеті.
- Не ховайтеся за анонімністю екрану комп'ютера. Не кажіть того, що не могли б сказати людині в обличчя.
- Подумайте двічі, перш ніж поширити будь-яку інформацію. Потрібно думати про наслідки того, що говориш.
- Не поширюйте в Інтернеті контент незаконного або непристойного змісту.
- Переконайтеся, що ваш профіль у соціальній мережі закритий від сторонніх (перевірте налаштування безпеки).
- Додавайте "у друзі" тільки тих, кого дійсно знаєте: навіть якщо це друзі ваших друзів, але особисто ви не знайомі, краще зайвий раз перестрахуватися.
- Вашим друзям слід питати вашого дозволу, перш ніж завантажувати фотографії з вами або позначати вас на фотографіях в соціальних мережах. Не бійтеся сказати їм про це, і самі теж дотримуйтесь цього правила.
- Не переходьте за посиланнями, прикріпленим в імейл-повідомленнях – безпечніше вводити адресу в рядок браузера самому.
- Не відкривайте листи-спам, вони можуть містити віруси.
- У електронних листах не застосовуйте текст, набраний у ВЕРХНЬОМУ РЕГІСТРІ - це сприймається у мережі як крик, і може прикро вразити вашого співрозмовника.
- Не виконуйте жодних дій, що вимагаються в повідомленнях, отримані від невідомих користувачів на вашу електронну пошту. В іншому випадку нічого хорошого не чекайте. Проводити операції зі своїми банківськими рахунками через Інтернет у громадських місцях та Інтернет-кафе. Це дуже небезпечно.
- Завжди поводьтеся у мережі так, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами!
Крім того, що кожен повинен дотримуватися основ інтернет – етики, хочеться надати декілька порад батькам, як забезпечити безпеку дітей у мережі інтернет, які необхідно взяти до уваги:
- Розміщуйте комп’ютери з Internet-з’єднанням поза межами кімнати вашої дитини;
- Поговоріть зі своїми дітьми про друзів, з яким вони спілкуються в он-лайні, довідайтесь як вони проводять дозвілля і чим захоплюються;
- Цікавтесь, які веб сайти вони відвідують та з ким розмовляють;
- Вивчіть програми, які фільтрують отримання інформації з мережі Інтернет, наприклад, Батьківський контроль в Windows;
- Наполягайте на тому, щоб ваші діти ніколи не погоджувалися зустрічатися зі своїм он-лайновим другом без вашого відома;
- Навчіть своїх дітей ніколи не надавати особисту інформацію про себе та свою родину електронною поштою та в різних реєстраційних формах, які пропонуються власниками сайтів;
- Контролюйте інформацію, яку завантажує дитина (фільми, музику, ігри, тощо);
- Цікавтесь, чи не відвідують діти сайти з агресивним змістом;
- Навчіть своїх дітей відповідальному та етичному поводженню в он-лайні. Вони не повинні використовувати Інтернет мережу для розповсюдження пліток, погроз іншим та хуліганських дій;
- Переконайтеся, що діти консультуються з Вами, щодо будь-яких фінансових операції, здійснюючи замовлення, купівлю або продаж через Інтернет мережу;
- Інформуйте дітей стосовно потенційного ризику під час їх участі у будь-яких іграх та розвагах;
- Розмовляйте зі своєю дитиною як з рівним партнером, демонструючи свою турботу про суспільну мораль.
Дотримуючись даних рекомендацій, Ви маєте гарну можливість максимально захистити дитину від негативного впливу всесвітньої мережі Інтернет. Пам’ятайте, Інтернет - це не тільки осередок розпусти та жорстокості, але й найбагатша в світі бібліотека знань, розваг, спілкування та інших корисних речей. Ви повинні навчити свою дитину правильно користуватися цим невичерпним джерелом інформації.
НАЙГОЛОВНІШЕ: дитина повинна розуміти, що Ви не позбавляєте її вільного доступу до комп’ютера, а, насамперед, оберігаєте. МІЖ ВАМИ ПОВИННА БУТИ ДОВІРА.
Всім безпечного та корисного інтернету .
Соціальний педагог ВСП « КІПФК Сум ДУ» Олена Лобурцова